dimarts, 20 de desembre del 2016

Catalunya nega atenció sanitària a persones sol·licitants de Protecció internacional

Sovint sentim i llegim a la premsa declaracions de polítics al·legant que Catalunya és una nació d’acollida, però les persones refugiades que hi arriben es troben amb múltiples barreres per accedir al sistema sanitari.

Aquest fet està succeint tot i que l’Estat Espanyol estipula que "Los solicitantes de protección internacional recibirán la asistencia sanitaria necesaria” (RDL 1192/20129), laGeneralitat afirma que Catalunya disposa de Sanitat Universal, i diversos Ajuntaments de Catalunya s´enorgulleixen que són Municipis Refugi.

Les persones refugiades han de sol·licitar protecció internacional a la Secció d’Asil de la Subdelegació de Govern. Els tràmits, des que demanen cita fins que s’admet a tràmit la sol·licitud de protecció i aconsegueixen la Targeta de Sol·licitants d’Asil, poden durar mesosDurant aquests mesos aquestes persones estan en situació administrativa irregular i excloses del sistema sanitari de l’Estat Espanyol a causa del RDL 16/2012.
A Catalunya, les persones refugiades tenen dret a la  Targeta Sanitària Individual (TSI) i a ser ateses segons la Instrucció 8/2015, però es troben amb diverses barreres burocràtiques que els impedeixen aconseguir l´atenció sanitària. Passem a enumerar alguns casos:

1. Les Oficines d’Atenció al Ciutadà (OAC) de diversos municipis de Catalunya els neguen el padró al·legant que el seu passaport està escrit en àrab, o que el document provisional de sol·licitud d’asil no és vàlid per empadronar-se. Aquest fet els exclou de l’atenció sanitària ja que el padró és indispensable a l’hora d’obtenir la TSI. 

2. La resolució del CatSalut de 30 de setembre sobre assistència i facturació de les urgències que contempla l’atenció sense cobrar a través de la signatura d’una declaració responsable al·legant manca de recursos econòmics. Malgrat l’existència d’aquesta normativa, el mes de novembre d’enguany es va emetre una factura de 207€ a una persona refugiada que es va adreçar a urgències a l’Hospital Sant Pau, tot i haver informat sobre la seva situació i de la seva manca de recursos econòmics.

3. Una altre persona es va dirigir a urgències a l’Hospital de l´Esperit Sant de Santa Coloma, ja que tenia dolor a una cama. En realitzar-li una radiografia, van detectar la presència de material bèl·lic (una bala) en aquesta cama que precisava derivació per extracció quirúrgica. No obstant això, se’l va informar que la seva Targeta Sanitaria Nivell 1 no dóna dret a l’atenció especialitzada durant els primers tres mesos.

4. Al CAP de Santa Coloma de Gramenet es va presentar una persona amb l’objectiu de tramitar la TSI amb la targeta de sol·licitant d’asil. Tot i que el dret a l’atenció sanitària de les persones refugiades comença en el mateix moment en què la sol·licitud és admesa a tràmit, el van informar que no li podien tramitar la TSI si no portava un número d’assegurat expedit per la Seguretat Social (aquest número s’adjudica després de sis mesos de l’admissió a tràmit de la sol·licitud d’asil, o abans si es resol i s’accepta la sol·licitud).

Les entitats signants, que treballem amb persones refugiades, exigim que:
-S’acabi l’exclusió sanitària d’aquest col·lectiu especialment vulnerable.
-Se’ls faciliti l’empadronament  i l’atenció sanitària amb cobertura general des de la seva arribada.
-No es facturi l’atenció urgent i s’agilitzi la tramitació de la TSI.


Fent efectiu l’orgull que som i serem una societat d’acollida.

Atentament,


Plataforma per una Atenció Sanitaria Universal a Catalunya (PASUCat)
SOS Racisme Catalunya
Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR)
Plataforma STOP Mare Mortum




Per a més informació:
- Pascale Coissard. CCAR-CEAR. Tel. 933012539. pascale.coissard@ccar-cear.og
- Alicia Rodríguez. SOS Racisme-Catalunya. Tel. 934126012-636248621

dilluns, 5 de desembre del 2016

Vídeo: La llei de Sanitat Universal comença el seu tràmit urgent al Parlament

El passat 30 de Novembre el ple del Parlament va aprovar iniciar el tràmit via urgent del
Projecte de llei d'universalització de l'assistència sanitària
Podeu consultar el text del projecte de llei al següent enllaç:
http://www.parlament.cat/document/bopc/178938.pdf#page=67


També podeu veure el vídeo del debat parlamentari amb les intervencions del Conseller de Salut i dels diferents Grups Parlamentaris:

http://www.parlament.cat/web/canal-parlament/sequencia/videos/index.html?p_cp1=7838125&p_cp3=7839389

El Partit Popular va presentar una esmena a la totalitat que va ser rebutjada en la votació per la resta de Grups Parlamentaris


Per tant s'inicia un procés de compareixences i reformulació del projecte de llei, via urgent, que culminarà en aprovació de la futura llei.


La PASUCat considera que aquest projecte presenta importants limitacions que impedeixen la consecució d'una veritable Sanitat Universal a Catalunya, i per això el passat dia 17 de Juny vam presentar nostres a el·legacions, als quals és pot accedir al següent enllaç: 

http://tinyurl.com/allegacions-pasucat

Aquestes al·legacions no van ser acceptades pel Departament de Salut a l'hora de formular aquest projecte de llei, per la qual cosa des de la nostra Plataforma hem decidit sol·licitar una reunió amb els Grups Parlamentaris  per tornar-les a presentar i intentar que portin al Parlament la nostra veu i la de les persones que sofreixen l'exclusió sanitària a Catalunya .

dilluns, 28 de novembre del 2016

Jornada sobre l´accés al Sistema Sanitari

Existeix l'exclusió sanitària? Coneixes les implicacions del Real Decret del 16/2012? 
(en castellano más abajo) 

  Totes aquestes qüestions i d'altres s'exposaran a la Jornada sobre l'accès al sistema sanitari el proper dijous 1/12/16, que organitza La Capçalera, amb la participació de JoSiSanitat, PASUCAT, Creu Roja i l'Espai de l'Immigrant. 

Si t'interessa, estàs més que convidat, tindrà lloc a la Facultat de Medicina de la Pompeu Fabra (Aula 61.202) de 17 a 20 hs i és gratuït.



El programa serà el següent:
 
17h: Context Legal. Blanca de Gispert PASUCAT
18h. Exposició de casos d'exclusió sanitària. Gerard Català (Creu Vermella)
19h. Com actuar davant aquests casos? Espai del Inmigrant i JosiSanitatUniversal.


Evento Facebook: https://www.facebook.com/events/813902975419198/

  ¿Existe la exclusión sanitaria? ¿Conoces las implicaciones del Real Decreto del 16/2012?

Todas estas cuestiones y otra más se expondrán en la Jornada sobre el acceso al sistema sanitario el próximo jueves 1/12/2016, que organiza La Capçalera, con la participación de JoSiSanitat, PASUCAT, Creu Roja y l'Espai de l'Immigrant. 


Si te interesa, estás invitado; será en la Facultad de Medicina de la Pompeu Fabra (Aula 61.202) de 17 a 20 hs, y es gratuito.



El programa será el siguiente:

17h: Contexto Legal. Blanca de Gispert (PASUCAT)
18h. Exposición de casos de exclusión sanitaria. Gerard Català (Creu Roja)
19h. Cómo actuar ante estos casos? Espai del Inmigrant y JosiSanitatUniversal.

Evento Facebook: https://www.facebook.com/events/813902975419198/

dilluns, 21 de novembre del 2016

A Catalunya No s'han de cobrar les Urgències a persones sense recursos



 Nou Reglament del CatSalut sobre  facturació de les Urgències als centres sanitaris públics

Des del passat 30 de Setembre els centres d'atenció sanitària pública  tenen un nou protocol sobre assistència i facturació de l'atenció  urgent, a través de la següent Resolució del director del CatSalut: http://tinyurl.com/FacturacioUrgencies

Amb la nova Resolució del CatSalut  les persones sense targeta sanitària que viuen  a Catalunya, amb  independència de si estan o no empadronades, podran rebre l'atenció  urgent i serà el CatSalut  qui es faci càrrec del cost de l'atenció. Per a això la persona atesa  haurà de signar una Declaració Responsable conforme no disposa de  recursos  econòmics suficients per pagar l'import de l'assistència  sanitària urgent.

El nou protocol es resumeix en el document que el Consorci Sanitari  de Barcelona ha enviat a totes les entitats proveïdores, l'Algoritme d'Accessibilitat als Serveis  Sanitaris d'Urgències: http://tiny.cc/AlgoritmeUrgBCN


Aquest nou protocol arriba quatre anys després de l'entrada en vigor del  Reial decret Llei 16/2012 que va provocar l'exclusió sanitària de  milers de persones estrangeres residents en l'Estat Español.

Encara que aquest Decret assegura l'assistència sanitària en cas d'urgència a totes les persones, el Departament de Salut ha trigat quatre anys a adaptar els seus protocols per garantir l'atenció sanitària universal.

Durant  aquests quatre anys les persones residents a Catalunya que no tenien  targeta sanitària quan necessitaven atenció urgent rebien una factura  per l'atenció, havent-se de fer càrrec del cost econòmic a nivell  particular malgrat que la legislació estatal els assegurava el dret a  ser atès.

Aquesta facturació de l'atenció urgent l'han patit especialment  els col·lectius socials més vulnerables, que s'han vist obligats a pagar per  l'atenció rebuda, o a quedar amb un deute que no poden assumir. Tal com hem denunciat una vegada i una altra des de la nostra  plataforma,moltes persones que necessitaven atenció urgent han desistit  de ser atesos per l'efecte dissuasori de la facturació il·legal de les urgències.


Des de la plataforma PASUCat trobem diverses mancances a la nova Resolució del CatSalut,  que no garanteix el dret universal  a ser atès en Urgències. Senunciem que aquesta nova Resolució encara no s'està aplicant en tots  els Centres Sanitaris  del SISCAT, on se segueix facturant de manera il·legal les urgències, tal com ho demostren les denúncies que ens segueixen arribant.

Aquesta és la resposta que des de la nostra plataforma hem donat al CatSalut  sobre la nova Resolució:

dilluns, 31 d’octubre del 2016

Plantem cara a l’Exclusió Sanitària!

Taller de Casos Pràctics d`Acompanyament per una Sanitat Universal.

Diumenge, 6 de novembre a les 11h
al Casal de Barri Pou de la Figuera (Sant Pere Més Baix, 70)

Hi ha una manera efectiva de plantar cara a l’Exclusió Sanitària. Es diu Acompanyament!
Les companyes dels diferents grups d’acompanyament de la campanya Jo Sí Sanitat Universal la posen en pràctica cada dia, resolent casos concrets d’exclusió i garantint així l’atenció sanitària que tothom necessita.

Però, no és tan fàcil. L’entramat burocràtic, les traves administratives i impediments de tota mena, dificulten aquesta tasca imprescindible. Per sort, moltes de les companyes han acumulat una experiència valuosíssima i la compartiran amb nosaltres

Si us indigna l’Exclusió Sanitària, us preocupa la salut de les persones, i creieu que cal fer alguna cosa, no falteu aquest proper diumenge 6 de novembre a les 11h, al Taller d’Acompanyament, al Casal de Barri Pou de la Figuera. Està previst tractar casos reals, amb els què podrem aprendre de manera efectiva com garantir l’atenció que en aquests moments es denega sistemàticament.

Un cop acabat el taller, aprofitarem per fer un vermutet i dinar “de traje” tots plegats, i passarem uns vídeos curtets durant el cafè, que podrem amenitzar amb una distesa tertúlia.

No hi falteu!

dilluns, 20 de juny del 2016

Al.legacions Llei d´universalització de l’assistència sanitària a Catalunya

Lluny de felicitar-nos pel "Avantprojecte de llei d’universalització de l'assistència sanitària a càrrec del Servei Català de Salut", des de la PASUCat denunciem que el mateix és simplement una mera conversió de la Instrucció 8/2015 en Llei, instrucció que, des de la seva entrada en vigor, és sistemàticament incomplida pel propi Catsalut.

La PASUCat considera que aquest avantprojecte presenta importants limitacions que impedeixen la consecució d'una veritable Sanitat Universal a Catalunya, i per això el passat dia 17 de Juny vam presentar en el Registre de la Generalitat nostres al·legacions, a les quals es pot accedir al següent enllaç:

http://tinyurl.com/Allegacions-Pasucat

 

divendres, 3 de juny del 2016

Acció contra factures il.legals a l'Hospital de Sant Pau

Font: josisanitatuniveral.cat

Més d’una cinquantena de persones de tota la ciutat, veïns i veïnes, membres de la campanya «Jo Sí Sanitat Universal» i activistes d’altres focus en lluita per una Sanitat Pública Universal i de Qualitat, ens vam concentrar ahir pel matí a l’Hospital de Sant Pau per exigir al centre que es deixi d’emetre factures il·legals al servei d’urgències.

L’acció ha consistit en una presentació massiva de reclamacions oficials al centre. Hem anat interposant una reclamació a títol individual en la què s’insta al centre a deixar de facturar per un servei que la llei reconeix a totes les persones. A més, en la reclamació també s’exigeix al centre que informi degudament d’aquest dret i que aclareixi el protocol de facturació, per evitar la funció dissuasiva que comporta la desinformació.
sant_pau_2Segons els Reial Decret 16/2012 i la instrucció catalana 8/2015, l’atenció urgent a les persones en situació irregular i sense recursos, així com l’atenció a dones embarassades i menors d’edat, hauria d’anar a càrrec del CatSalut. La instrucció catalana deixa molt clar que el centre hauria d’oferir una «Declaració Responsable» per tal de confirmar la manca de recursos i passar així a facturar l’assistència al Departament de Salut. En lloc d’això, el centre «avisa» que s’emetrà una factura a la persona que precisa l’assistència, que naturalment no pot pagar.
sant_pau_3Considerem aquest fet com un acte dissuasiu, ja que la majoria de persones afectades, davant la situació d’urgència, indefensió i vulnerabilitat, tornen cap a casa creient que no tenen dret a l’atenció sanitària, comportant un greu risc per a la salut de la persona exclosa i per a la salut pública en general. Segons el registre d’incidències de la PASUCat, això estaria passant des de l’any 2012 amb l’entrada en vigor del RD 16/2012, que va trencar el model sanitari universal.
sant_pau_4L’acció ha estat estrictament pacífica i silenciosa, per no entorpir la labor dels professionals del centre ni molestar als usuaris que, a banda de ser comunicats de l’acció per mitjà de fulletons informatius, han pogut accedir al centre de salut amb tota normalitat. S’han acabat posant més de 30 reclamacions, entre les que s’hi comptaven membres d’associacions veïnals de Gràcia, l’Eixample, el Guinardó, Sant Martí de Provençals i del Clot-Camp de l’Arpa. A més, hem comptat amb el recolzament de treballadores del centre, que han penjat fulletons informatius per tot l’hospital.
Podem valorar molt positivament l’acció, ja que s’ha aconseguit un dels principals objectius, que era denunciar públicament la il·legalitat que està cometent el centre. Tanmateix, no hi ha hagut cap reacció, ni del centre ni de les administracions que formen part del patronat. És per tant un primer pas contra aquesta injustícia inhumana i criminal. Continuarem lluitant fins acabar amb les factures il·legals i dissuasives!

Video de de l' acció a BTV Noticies



Acció contra facturació il·legal a Sant Pau (Jo Sí Sanitat Universal a BTV) from Jo Sí Sanitat Universal on Vimeo.

diumenge, 15 de maig del 2016

4 anys d'exclusió sanitària: res a celebrar

Publicat per Focap el 21 de maig de 2016 
Aquest dimarts 20 d’abril de 2016 es compleixen 4 anys de la publicació del RDL 16/2012 que, desgraciadament, va fer realitat l’exclusió sanitària a l’estat espanyol.

Bona part dels partits polítics de diversos ajuntaments, com el de Barcelona i Madrid, i alguns diputats espanyols, han participat d’una acció de protesta mostrant les seves targetes sanitàries davant dels ajuntaments i del congrés dels diputats acompanyats de les plataformes i entitats que lluiten contra l’exclusió sanitària. L’acció ha estat organitzada per la Red de denuncia y resistencia al RDL 16/2012 (REDER), amb la qual col·labora la Pasucat, amb l’objectiu de denunciar aquesta situació i reclamar i exigir la derogació del RDL 16/2012 al futur govern estatal davant la inacció del govern actual.
L’ajuntament de Barcelona ha realitzat, durant la comissió de presidència, una aturada simbòlica de 5 minuts, en la qual també han participat membres de la Pasucat, per recordar l’aniversari, sota els lemes #4anysDExclusioSanitaria i #CiutatsxSanitatUniversal.
Per altra banda, REDER ha aprofitat l’aniversari per publicar un nou informe actualitzat on exposa els 541 casos d’exclusió sanitària recollits des d’agost de 2015 fins ara.
4 anys, un aniversari i res a celebrar. Plataformes i ONG continuem lluitant i treballant per restituir el dret a l’atenció sanitària i l’accés universal a la sanitat. Esperem que el proper any no complim cap aniversari i puguem celebrar la derogació del RDL 16/2012.
A Catalunya ha entrat en vigor la nova Instrucció 8/2015 del Catsalut  que amplia l’accessibilitat, però continua deixant a milers de persones excloses. Als centres sanitaris no ha arribat de manera clara aquesta instrucció i s’estan posant dificultats a persones que tenen dret a ser ateses.  La PASUCAT (Plataforma per una atenció sanitària universal a Catalunya) ens explica com està en aquests moments la normativa i la manera d’obtenir la tarja sanitària en aquesta entrada: 

"Cómo acceder a Atención Sanitaria en Cataluña”, Guia práctica de la PASUCat

dijous, 17 de març del 2016

"Cómo acceder a Atención Sanitaria en Cataluña", Guia práctica de la PASUCat

La Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya ha elaborado esta guía, "Cómo obtener la Tarjeta Sanitaria en Cataluña"  dirigida a las personas de nacionalidad  española y/o extranjera residentes en Cataluña, con la finalidad de aclarar cuáles son los trámites que han de realizar para obtener la tarjeta sanitaria que otorga derecho a la atención en Cataluña.
El pasado Julio del 2015 entró en vigor la nueva  Instrucció 8/2015 del Catsalut  que modifica los requisitos y trámites que han de cumplir las personas extranjeras empadronadas en Cataluña , que no sean aseguradas ni beneficiarias del Servicio Nacinal de Salud, para acceder a la atención sanitaria en Cataluña.

Esta nueva instrucción amplía la accesibilidad a la atención sanitaria de dicha población, aunque sigue dejando a miles de personas excluídas de este derecho fundamental, tal y como denunciamos en nuestra nota de prensa de Julio 2015 http://lapasucat.blogspot.com.es/2015/07/la-nova-instruccio-sobre-sanitat.html


Con esta guia la Plataforma pretende informar a la ciudadanía sobre la nueva normativa, ante la diversidad de criterios aplicados en los distintos centros sanitarios públicos catalanes, provocando desinformación y una flagrante vulneración de los derechos claramente reconocidos en dicha instrucción.


La facturación de las visitas urgentes, de las visitas a menores de edad y de la atención a embarazadas sigue siendo una realidad en los centros sanitarios de Cataluña, a pesar de estar reconocido el derecho a la atención gratuita en dichas circunstancias  para todas las personas residentes en Cataluña.
Esperamos que este material sea útil y que el  Departament de Salut  realice una campaña de información, dirigida a la cidadanía y a trabajadores/as (administrativos y sanitarios) sobre el derecho a la atención sanitaria. Esta campaña es un compromiso incumplido por el Catsalut el pasado Julio de 2015, cuando entró en vigor la nueva instrucción.

Seguimos pidiendo al gobierno catalán que modifique la normativa actual de manera que todos y todas tengamos una sanidad universal en Cataluña.

Asímismo pedimos a todos los gobiernos municipales que apliquen una normativa que permita el empadronamiento a todas las personas residentes en sus municipios, ya que el padrón sigue siendo el requisito imprescindible para acceder a la atención sanitaria.
Y por último y no por ello menos importante, seguimos exigiendo como desde el primer día la derogación del Real Decreto 16/2010

Catalá: COM OBTENIR LA TARGETA SANITÀRIA http://tinyurl.com/GuiaPASUCat-CAT 
http://tinyurl.com/GuiaPASUCat-CAT
Castellano: CÓMO OBTENER TARJETA SANITARIA  http://tinyurl.com/GuiaPASUCat-CAST
 http://tinyurl.com/GuiaPASUCat-CAST

 

dimarts, 5 de gener del 2016

Balanç del 2015 i desitjos pel 2016

Durant el 2015 hem continuat treballant per apropar-nos cap una sanitat d’accés universal a Catalunya. Aprofitant que ara s’acaba l’any, des de la Pasucat fem balanç del que ha estat el 2015 i formulem els nostres desitjos per al 2016.

L’exclusió sanitària continua essent una realitat, però mirant enrere veiem que la lluita ciutadana ha donat els seus fruits al llarg de l’any:

- Juntament amb moltes altres plataformes i organitzacions, la Pasucat s’ha adherit a la Marea Blanca. Finalment, la lluita i la indignació ciutadana davant de les retallades i les desigualtats en l’àmbit sanitari han cristal·litzat en un moviment unitari. En el moment de la seva constitució, la Marea Blanca a Catalunya va reclamar una Sanitat Universal.

- L’acció conjunta i la pressió de plataformes com Jo Sí Sanitat Universal i la Pasucat, juntament amb els partits polítics que treballen per la universalització del sistema sanitari, va aconseguir que el Parlament aprovés una resolució per aconseguir una Sanitat Universal a Catalunya. Aquesta resolució s’ha concretat en una nova Instrucció sobre Sanitat Universal a Catalunya, que es va publicar a l’agost de 2015. Creiem que aquests fets representen una victòria de la mobilització ciutadana. 

- A més de la instrucció, el Catsalut ha establert un conveni amb la Creu Roja per facilitar l'accés a la targeta sanitària, especialment en el cas de persones en situació de vulnerabilitat social i de dificultats d’accés al padró. Recentment hem sabut que ja s'han tramitat 74 targetes a través d'aquesta via. Aquest fet demostra que cal continuar treballant perquè el padró no sigui un impediment per a l'atenció sanitària.

- La pressió ciutadana també ha aconseguit la retirada de cartells de l'#ApartheidSanitari

- Hem denunciat i hem donat a conèixer la problemàtica de l’exclusió sanitària i les seves conseqüències a través dels mitjans de comunicació. El telenotícies de TV3 i el programa Latituds, entre d’altres, se n’han fet ressò. 

- Des de la campanya #PelDretalaSalut de Medicus Mundi, hem recordat la importància de combatre l’exclusió sanitària a Catalunya per poder fer efectiu el dret a la salut, un dret reconegut internacionalment, per l’ONU, per l’OMS i per molts convenis i tractats internacionals signats per l’estat espanyol. 

- Hem continuat publicant material i documentació destinat a les persones en risc d’exclusió sanitària, com per exemple els tríptics “Cuida tu salud: conoce tus derechos”, editats pel Comitè 1r de desembre.

 

Tot i els fruits del 2015, el RDL 16/2012 segueix vigent i l’exclusió sanitària a Catalunya i a la resta de l’estat espanyol segueix sent una realitat, com demostra aquesta notícia publicada fa pocs dies a la premsa. La facturació a les urgències és un tema no resolt, tampoc als hospitals catalans.

Per aquest motiu us vam demanar que el 20D Votéssiu x una Sanitat Universal. Els partits polítics i els nous governs tenen l’oportunitat de transformar la nostra realitat, acabar d’una vegada per totes amb el RDL 16/2012 i retornar-nos a un model sanitari on totes les persones tinguem dret a ser ateses per una sanitat pública de qualitat i on, independentment de la nostra situació administrativa, siguem considerades iguals davant dels serveis sanitaris i, per tant, tinguem el mateix tipus de targeta sanitària. Aquest és el nostre desig per al 2016. Nosaltres seguirem lluitant per tal que així sigui!


Des de la Pasucat us desitgem molt bon any 2016!