dimecres, 3 de desembre del 2014

#ProuExclusióSaniaria Acció en el CAP Sant Andreu per denunciar la Denegació de visita a embarassada romanesa



Fa uns dies es va publicar una entrada al bloc del PTAC(Punt de trobada d’afectades per la crisi) denunciant un nou cas de denegació d’atenció a una embarassada a l’ASSIR de Sant Andreu. Ràpidament l’Institut Català de la Salut (ICS) de Barcelona va publicar un comunicatal seu web i diverses piulades a les xarxes socials on desmentia aquesta informació i afirmava que aquesta dona havia estat atesa sense cap problema a l’ASSIR de Sant Andreu.
Si bé és cert que finalment aquesta pacient va ser atesa i se li han programat les visites pertinents, considerem que és important no oblidar alguns aspectes que el comunicat de l’ICS no reflecteix i posar sobre la taula una sèrie de reflexions al respecte.
- El que es denuncia en el post de la PTAC és haver presenciat un intent de denegació d'assistència a una dona embarassada sense Targeta Sanitària, i una amenaça posterior de facturar aquesta atenció mèdica. Des de la PTAC sol·liciten la publicació d’un comunicat retractant-se per la informació parcial i falsa que sobre aquest cas estan difonent els diferents mitjans informatius de l’ICS

. És probable que si la dona no hagués estat acompanyada per d’altres persones no hagués estat atesa en aquell moment o hagués hagut de pagar per una visita que en realitat no seli hauria de facturar.  

- Des de la Pasucat (Plataforma per una atenciósanitària universal a Catalunya) i Jo Sí Sanitat Universal s’han denunciat i s’han publicat dades sobre l’existència de dificultats en l’atenció de dones embarassades en situació irregular a Catalunya. És més, alguns d’aquests casos s’han detectat a l’ASSIR de Sant Andreu i en diversos centres del CatSalut. Desconeixem si el motiu de fons és el racisme però el que sí està clar és que aquestes dones són discriminades en motiu del seu origen i situació administrativa.
- El RDL16/2012 i la instrucció catalana 10/2012 indiquen que les dones embarassades tenen dret a l’atenció sanitària a través del sistema públic de salut i no consta en cap dels dos textos que aquest dret estigui vinculat a l’empadronament. De fet, el Catsalut assegura que totes les dones embarassades i els menors d’edat en situació administrativa irregular tenen garantida l’assistència sanitària i poden demanar directament la targeta sanitària individual (TSI) als seus CAPs. Per tant, és inacceptable que l'empadronament condicioni o retardi l'atenció en aquests casos especialment vulnerables. Esperar un, dos o tres mesos pot ser decisiu en el control d’un embaràs. 
Exigim responsabilitats al Catsalut,  l'ens responsable de acreditar/donar accés de ple dret a totes i  tots els ciutadans. Demanem que el CatSalut deixi d'exigir el padró a els menors i les dones embarassades per obtenir la seva Targeta Sanitària.
 
Creiem que el que s’hauria d’haver fet en el cas denunciat és prioritzar i formalitzar la visita de la usuària i, posteriorment, informar-la degudament dels passos a seguir per les següents visites. 

- Malgrat les accions i denúncies de la Pasucat i de Jo Sí Sanitat Universal i malgrat haver posar en coneixement a responsables d’atenció a l’usuari i gestors del CatSalut de les situacions de dificultats en l’atenció a causa del RDL i la instrucció, la situació continua igual.
Valorem positivament el comunicat emès per l’ICS però lamentem que fins ara aquesta entitat no hagi contactat activament amb cap de les dues plataformes i que hagi esperat 2 anys a emetre el seu primer comunicat públic malgrat les nostres reiterades denúncies sobre casos similars. Volem informar l’ICS que aquest no és un cas aïllat i si realment considera aquesta una qüestió sensible hauria d’estar interessat a conèixer i millorar els punts febles de l’atenció a l’usuari dels seus serveis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada