dijous, 5 de març del 2015

La Marea Blanca a Catalunya Reclama una Sanitat Universal en el seu moment de Constitució

En el marc d’una sessió del Parlament Ciutadà celebrat al Paraninf de la Facultat de Medicina de la UB, (Hospital Clínic), el passat dissabte 28 de febrer  va néixer la Marea Blanca de Catalunya, Marea de Salut per a totes, como a espai comú de mobilització, confluència i coordinació de la defensa de la salud i la sanitat a Catalunya.

La Marea Blanca de Catalunya exigeix des de la seva constitució que a Catalunya hi hagi una Sanitat Universal, per tots i totes.


En aquest video podeu veure la intervenció de la  Plataforma per una Atenció Sanitària Univeral a Catalunya, la PASU_Cat , a partir de 1.52.45


Declaració institucional - Marea Blanca de Catalunya

Avui dia 28 de febrer de 2015, la majoria d’organitzacions polítiques i socials vinculades a l’àmbit sanitari ens hem reunit a la Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic de Barcelona per celebrar una sessió del Parlament Ciutadà.



En aquesta sessió, hem volgut posar sobre la taula els punts bàsics i irrenunciables per avançar cap a la creació d’un nou sistema sanitari per al nostre país: un servei públic que defugi la privatització, mercantilització i biomedicalització i que garanteixi l’accés universal a la salut.

Amb la convicció de la necessitat d’establir un nou consens sanitari, totes les organitzacions avui reunides ens disposem, a partir d’aquest moment, a treballar de forma conjunta i coordinada per a la culminació d’aquest projecte, un projecte que comença avui amb la constitució de la Marea Blanca de Catalunya; un projecte que dóna forma a un bloc històric, una eina que ens permetrà defensar les següents premisses que avui hem acordat:
1r) Conquerir la sobirania en salut i sanitat, i actuar sobre els veritables determinants de la salut col·lectiva.
2n) Iniciar un procés de reversió de l’actual tendència medicalitzadora motivada per una visió biologista de la salut i per la cultura del consum.
3r) Garantir el Dret a la Salut i a un model d’atenció sanitària públic, de cobertura universal, sense discriminació de classe, gènere o raça, equitatiu i finançat per impostos progressius suficients per cobrir les necessitats de la població.
4t) Posar en marxa un Pla de Nacionalització dels serveis públics de salut per convertir el Servei Català de la Salut en el Servei Nacional de Salut de Catalunya, amb funcions de planificació, finançament, gestió i avaluació dels serveis de salut públics, integrals i integrats de Catalunya.
5è) Assegurar la transparència, equitat, universalitat, eficiència i autonomia de gestió d’aquest Servei de Salut. Eliminar les portes giratòries de la sanitat pública i garantir que els inculpats per corrupció compareguin davant la Justícia.
6è) Fomentar la participació efectiva de les ciutadanes, ciutadans i personal de la sanitat als òrgans de govern del Servei de Salut per tal d’afavorir la democràcia real i directa.
7è) Fomentar l’ús adequat dels medicaments, de les tecnologies i de les eines terapèutiques, i recuperar les competències públiques en recerca, limitant la intromissió de la indústria farmacèutica en els àmbits de la formació i investigació mèdiques.
8è) Millorar el sistema assistencial potenciant una Atenció Primària forta i reformant l’atenció hospitalària, adequant-la a les necessitats de salut actuals.
9è) Derogar els coREpagaments sanitaris i farmacèutics i adquirir el compromís de no imposar noves taxes com l’euro per medicament.
10è) Garantir el respecte a l’autonomia i llibertat en les decisions sanitàries; el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs, a l’educació sexual i afectiva i a la no discriminació per causes de gènere en salut; assegurar el dret al tractament del dolor i a una mort digna; el dret a la no cessió de les dades personals a entitats privades, etc.
D’avui en endavant, la Marea Blanca defensarem i guanyarem la salut com a dret fonamental, per avançar en la consolidació d’una sanitat universal, pública i gratuïta.
Anunciem, doncs, mobilitzacions i accions al maig i al setembre per a donar visualització i força als deu punts acordats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada