dijous, 23 d’abril del 2015

#PelDretalaSalut: Combatent l´exclusió sanitària a Catalunya

Vía Médicus Mundi: http://www.medicusmundi.cat/debat_dret_salut/pel-dret-a-la-salut-combatent-lexclusio-sanitaria-a-catalunya

Texto en Castellano en el siguiente link: http://www.medicusmundi.cat/es/debat_dret_salut/pel-dret-a-la-salut-combatent-lexclusio-sanitaria-a-catalunya

Seguim amb la campanya #PelDretalaSalut i avui no ens centrem a Moçambic, a l’Equador o Bolívia, sinó que dediquem l’article a un tema important que afecta a Catalunya i Espanya: les conseqüències del Reial Decret Llei 16/2012 i la situació actual a Catalunya, on, tot i la Instrucció 10/2012, hi ha casos d’exclusió sanitària.
Entrevistem a l’Iko, metge, portaveu de la PASU_Cat (Plataforma per a una Sanitat Universal a Catalunya, de la que medicusmundi Catalunya forma part) i col·laborador de la campanya Jo Sí Sanitat Universal. Ambdues iniciatives es dediquen a combatre l’exclusió sanitària i a lluitar per una sanitat universal.
Què significa el RDL 16/2012 per a la nostra sanitat?
 Significa un canvi de paradigma de la sanitat, ja que el Decret acaba amb la universalitat, i distingeix entre persones assegurades i persones excloses del dret a la salut. Significa també una amenaça que cada vegada hi hagi més col·lectius i persones excloses. I, a més, representa un pas més en la mercantilització de la salut.
A Catalunya hi ha exclusió sanitària?
Sí, a Catalunya hi ha exclusió sanitària, tot i que la Generalitat ho negui. Estan excloses les persones sense permís de residència a les que els ajuntaments neguen l’accés al padró, i també les persones amb permís de residència que no estan treballant a Espanya, com els ciutadans europeus o els familiars ascendents reagrupats.
Els casos d’exclusió més freqüents són d’incompliment dels drets bàsics d’atenció, com l’atenció sense facturació en cas d’urgències, menors d’edat i embarassades, atenció que està legalment garantida pel Reial Decret.
Com treballa la PASU_Cat per evitar l’exclusió?
La PASU_Cat té un registre dels casos en què s’ha produït una denegació indeguda d’assistència sanitària, i la ciutadania pot utilitzar aquest registre per denunciar aquests casos. A partir d’aquestes denúncies, la PASU_Cat ofereix consell legal als afectats, de manera que puguin fer efectiu el seu dret a la salut. A més, es presenten reclamacions al Departament de Salut i es fa visible l’exclusió mitjançant denúncies en els mitjans de comunicació.
La PASU_Cat també redacta guies divulgatives per als ciutadans sobre com aconseguir la targeta sanitària i l’atenció sanitària.
Què podem fer la ciutadania, els usuaris i usuàries dels serveis de salut, al repescte?
Sobretot, denunciar si hi ha hagut una denegació d’assistència, utilitzant el registre de la PASU_Cat. I participar en els grups d’acompanyament de la campanya Jo Sí Sanitat Universal, amb els quals es coordinada la PASU-Cat. Aquests grups acompanyen les persones excloses per reclamar junts l’assistència sanitària que se’ls ha denegat i acompanyen també a aquestes persones en tota la trama burocràtica necessària per aconseguir la targeta sanitària. La campanya també presenta denúncies i reclamacions quan es factura o es denega l’atenció a menors, embarassades o en urgències, i promou la desobediència dels treballadors i treballadores de la sanitat davant aquesta llei injusta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada