dilluns, 7 de maig del 2018

Els estudiants estrangers també tenen dret a la sanitat pública

Aquests darrers dies hem sentit les declaracions del director i sotsdirector del CatSalut, assegurant que a Catalunya l'atenció sanitària seguirà sent universal, malgratla impugnació de la llei catalana de la universalització de la sanitat davant del Tribunal Constitucional.

Però aquestes boniques declaracions estan ben allunyades de la realitat que viuen moltes persones estrangeres excloses de la sanitat a Catalunya: molts estudiants estrangers es troben amb una resposta negativa als CAPs  quan intenten demanar la seva targeta sanitària, malgrat que la normativadel CatSalut els atorga dret a tenir-la; encara són més greus els casos de facturació indeguda de l'atenció urgent als estudiants internacionals que han necessitat ser atesos als hospitals públics catalans.

El passat 5 d'abril en Juan Felipe, un estudiant colombià, va presentar una reclamació davant l'HospitalClínic per una facturació indeguda de 4600 euros per una assistència urgent. Des de la PASUCat hem enviat la nostra queixa al CatSalut pels fets denunciats. Però el CatSalut no ens ha respost ni ha fet cap actuació per exigir a l'Hospital Clínic que cancel·li aquesta factura il·legal.

Aquesta exclusió sanitària no es pot justificar prenent com a base la normativa d'estrangeria. La obtenció de la targeta d´estudiant amb els requisits previstos a la normativa específica, no pot donar lloc a una interpretació restrictiva i excloent, que entra en contradicció amb l´esperit de la Instrucció 8/2015, aixi com la LLei d´Accés universal a la sanitat Pública. Però l'esperit de la lleid'universalització de la sanitat pública és que tothom que visqui a Catalunya tingui dret a la sanitat, amb independència de la seva situació administrativa.

El sistema sanitari català no podrà dir-se universal mentre continuï excloent una part de la població resident a Catalunya. Mentre tothom no sigui atès, la sanitat no serà veritablement universal.

Per tot això tornem a demanar al CatSalut que ens respongui i resolgui el cas de la facturació il·legal que ha patit en Juan Felipe. El seu silenci els fa còmplices de l'exclusió sanitària. Talcom va assegurar el director del CatSalut: “el sistema sanitari català serà universal o no serà” 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada