dissabte, 16 de juny del 2018

Avui celebrem la #SanitatUniversal: 6 d'anys d'exclusió sanitària no són poca cosa.

Avui és un dia per celebrar; 6 d'anys d'exclusió sanitària no són poca cosa.

Parlem de milers i milers de persones (nadons, infants, joves, dones, homes i gent gran) a qui se'ls ha denegat el dret bàsic a la salut, que han hagut de tornar a casa quan necessitaven veure un metge/ssa, pagar el que no tenien, veure greuement empitjorada la seva salut, que han desesperat i han deixat de creure en la universalització d'aquest dret bàsic.
En definitiva, fa 6 anys vam veure com s'estroncava el suposat sistema de benestar. I com s'ha anat deteriorant la situació, tant a l'estat Espanyol com a Catalunya, perquè tot i que aquí es va aprovar una instrucció i una llei pròpies, ha faltat voluntat real per mantenir la universalització del sistema sanitari.
El divendres 15 de juny de 2018 s'anunciava la fi de l'apartheid sanitari. La portaveu del Govern anunciava l'obertura d'un procés de diàleg amb les CCAA i la Societat Civil, per elaborar en el termini de 6 setmanes un RDL que garanteixi la universalitat a Espanya. Després de l'aprovació d'aquest RDL el Govern tindrà 30 dies per convalidar-ho al Congrés.

El  dimecres 20 de juny el Ministeri de Sanitat ens ha convidat - com a membres de REDER- a participar en aquest procés; de manera que puguem garantir que la nova normativa inclogui totes les nostres recomanacions. Volem construir una nova Sanitat plenament universal, que no deixi a ningú enrere. La sanitat no serà veritablement universal si no és per a tots i totes. Us mantindrem informats/des de qualsevol novetat.



No podrem tornar la vida a les persones que han mort pel camí. Perquè sí, el RD 16/2012 ha acabat amb la vida d'unes quantes. Més de les que mai podrem saber. Ens queda la confiança en una societat que ha teixit xarxes, lluites, solidaritat i desobediència.
Des de la @lapasucat , @josisanitatuniv i els col·lectius que hem estat lluitant dia rere dia per revertir aquesta greu vulneració de drets, ens caldrà fer seguiment perquè la nova llei es desplegui amb rapidesa i efectivitat. I seguir treballant perquè la història no es torni a repetir.
Gràcies a totes les persones que heu estat en aquesta lluita (i en tantes altres)! Seguim!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada