dimarts, 18 de novembre del 2014

Convocatoria Jo Sí Sanitat Universal. Enretirem els cartells del Apartheid Sanitari

 Enretirem els cartells dissuasius!Són una "artimanya" que fomenta l'Exclusió Sanitària!

Divendres 21 de novembre a les 10h30
al carrer Camèlies cantonada Sardenya (<M> L4 Alfons X)


 
Amb el canvi de model de la sanitat, arrel del nou marc legal (RDL 16/2012 i Instrucció Catalana 10/2012), moltes persones han quedat excloses de la cobertura sanitària pública, deixant una petita mostra de caritat de cara a la galeria pels casos de més flagrant inhumanitat. La llei estatal només garanteix l’atenció a menors d’edat, a dones embarassades i alguns casos d’urgència, mentre la instrucció autonòmica, després de mil traves burocràtiques, fa una petita concessió a gent en situació irregular.
A Catalunya, ni tan sols aquests mínims s’estan acomplint: denegacions d’assistència, denegacions de TSI, facturacions indegudes, compromisos de pagament… un munt d’il·legalitats s’estan cometent sistemàticament per tot el territori, tal com evidencia l’últim informe de la Pasucat. Tot això és possible a causa de la desinformació institucional generalitzada i reproduïda dòcilment per alguns centres.
L’exemple més clar d’aquesta desinformació són els cartells que podem trobar a molts centres sanitaris del país, el contingut dels quals és fals i contrari a la legislació i normativa vigent. Estableixen condicions d’accés que no són necessàries. La seva funció és dissuasiva: gent amb l’atenció garantida acaba creient que no té dret a la sanitat, causant un greu risc a la seva salut i a la salut pública.
El CAP Sanllehy té exposat un cartell on hi posa: «Per a tot tràmit administratiu o assistencial és necessària la presentació de la Targeta Sanitària i DNI». Aquesta informació és contradiu amb el què diu la normativa legal vigent, que contempla casos en què per a rebre assistència sanitària no és necessària ni la TSI ni el DNI.
Aquest cartell evidencia que s’està incomplint la llei i que s’està negant l’atenció sanitària a persones que tenen dret a rebre-la a càrrec del CatSalut. Hi ha gent que deixa de demanar l’assistència que necessita per culpa de cartells enganyosos i dissuasius com aquest. Això, a més de ser injust, és un greu risc per la salut d’aquestes persones i per la salut pública.
El divendres pel matí, exigirem al CAP Sanllehy que s’enretiri immediatament aquest cartell i que la informació que s’exposi en tot el centre sigui verídica, s’ajusti a la legislació i substitueixi la funció dissuasiva per una funció realment informativa.
Us animem a participar-hi. Com a persones preocupades per les altres persones i per una sanitat pública de cobertura universal, exigirem que es resolgui la nostra reclamació, que s’acompleixi la legislació vigent i que es garanteixi l’accés a tothom qui ho necessita, pel bé de totes les persones i de la salut pública.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada