divendres, 20 de desembre del 2013

Creació de REDES: Registro Estatal para la Denuncia de la Exclusión Sanitaria

YOsíSanidadUniversal i la Sociedad Madrileña de Medicina de Familia y Comunitaria (Somamfyc) han creat un registre per deixar constància dels casos d’exclusió sanitària. Us animem doncs, a més de registrar els casos al nostre web –pestanya “envia incidència”- a registrar-los a http://registrodedatos.yosisanidaduniversal.net/

D’aquesta manera podem donar visibilitat des de dos fronts a la situació d’exclusió sanitària generada pel Reial Decret Llei 16/2012.
Podeu trobar més informació al web: http://registrodedatos.yosisanidaduniversal.net/ o a aquesta notícia publicada en premsa.

dilluns, 9 de desembre del 2013

PRIMER CARTELL DE #ApartheidSanitari RETIRAT!




Fa uns mesos vam demanar la vostra col·laboració per la recollida de cartells dissuasoris als centres de la xarxa sanitària pública per tal de denunciar-los al Departament de Salut i exigir la seva retirada.

El primer d'aquests cartells va ser detectat a l'Hospital Clínic pel Grup de Defensa de la Sanitat Pública i denunciat als responsables de l'Hospital a través del Comité 1 de Desembre; ambdues entitats membres de la PASUCat. Aquesta denúncia va aconseguir la retirada d'aquest cartell de l'àrea d'urgències de l'Hospital Clínic.

Aquest fet ens demostra que és trascendental continuar denunciant aquests cartells repetidament per tal de vèncer les barreres simbòliques i reals de l'exclusió: l'atenció a les urgències, a les dones embarassades i als menors d’edat no pot ser facturada; ni el cobrament a terceres persones dels serveis no ha de ser mai utilitzat com a element dissuasori ni recaudatori.

Amb la vostra col·laboració ja hem recollit més de 20 cartells arreu de Catalunya; continuem denunciant i exigint la seva retirada!

dimarts, 5 de novembre del 2013

Vols col·laborar amb la recerca per conèixer l'impacte de la privatització de la sanitat a Catalunya?

Fa un temps escoltàvem aquestes declaracions del Conseller de Sanitat, en les que recomanava a la població fer-se d'una mútua de salut privada... alhora que parlava de canviar el model de cobertura sanitària universal a un sistema de cobertura a través d' asseguradores privades.

El procés de privatització de la sanitat catalana ja fa temps que va començar... avui dia ens preguntem: com ha afectat i/o afectarà això a la salut de les persones? Com s'ha dut a terme aquest procés? Des d' avui i fins al 14 de desembre es durà a terme el procés de finançament col·lectiu que ens durà a respondre a aquestes i més preguntes.

Des de la Plataforma per una Assistència Sanitària Universal a Catalunya donem suport a aquesta iniciativa, dirigida per acadèmics com Joan Benach, Carles Muntaner o Gemma Tarafa i recolzada per diferents entitats, moviment socials vinculats amb la lluita per la defensa de la Sanitat Pública.

A aquest vídeo pots trobar més informació i col·laborar amb el finançament a: http://vkm.is/PrivatSanitat


dilluns, 4 de novembre del 2013

Vols col·laborar amb l'elaboració de l'informe sobre les conseqüències de la privatització de la sanitat a Catalunya?

Des de la PASUCat donem suport al projecte d'investigació “La privatització de la Sanitat Catalana”; dirigit per acadèmics com Joan Benach, Carles Muntaner o Gemma Tarafa i recolzat per diferents entitats, moviment socials vinculats amb la lluita per la defensa de la Sanitat Pública. 
Demà dia 5 de novembre comença el crowfounding per poder dur-la a terme, us anirem informant! Mentrestant, a aquests vídeos trobaràs més informació: 

http://www.youtube.com/watch?v=q-qzkEfW-Ic

http://www.youtube.com/watch?v=e4JXV1n-Yqo


dilluns, 28 d’octubre del 2013

Ayúdanos a Denunciar los Carteles del #ApartheidSanitario

Necesitamos vuestra colaboración para localizar los centros sanitarios (CAP, CUAP, hospitales) que tienen carteles en los que se exige la Tarjeta Sanitaria (TSI) para ser atendido, o en los que se amenaza con facturar la visita urgente a las personas sin TSI.

Os pedimos que vayais a los centros sanitarios de vuestro barrio y hagais una foto a todos los carteles con esa información, aunque esten repetidos, y nos digais en qué centro y en qué planta o servicio se encuentran.

Mandadnos vuestras fotos a  lapasucat@gmail.com

A la PASUCat nos estan llegando fotos de carteles en varios centros sanitarios públicos, incluso en Servicios de Urgencias, en Pediatria y en Ginecología-Obstetricia. Dentro de un mismo ambulatorio hemos encontrado hasta 5 tipos de carteles diferentes, incluso por las pantallas informativas disuaden a las personas sin TSI...

Es indignante que entre tanto cartel "informativo", no haya ninguno anunciando que las personas sin Tarjeta Sanitaria SIEMPRE tienen derecho a ser atendidas en caso de urgencia. Tampoco hay carteles anunciando el derecho a ser atendidas a las  embarazadas y a los menores de edad.

Queremos hacer un mapeo con las fotos recibidas para exigir a la Generalitat la retirada de estos carteles, y que se haga una campaña de información sobre los derechos a la atención sanitaria de las personas sin permiso de residencia. También pedimos que nunca se deniegue ni facture la atención urgente, ya que es un derecho que recogen las leyes estatales y las instrucciones de la Generalitat.  Hasta ahora sólo se han dedicado a  facturar, disuadir y desinformar.

Haremos un gran concurso con los carteles recibidos, hay miles de premios!

A continuación algunos ejemplos del concurso de foto-denuncia. Esperamos tus fotos en lapasucat@gmail.com





dimecres, 16 d’octubre del 2013

Foto-Concurso PASUCat: los carteles del #ApartheidSanitario

La Generalitat ha editado un cartel anunciando "A Catalunya tothom té garantida l´atenció sanitària".


Sin embargo estos carteles no están visibles en los centros sanitarios públicos de Catalunya, como tampoco hay carteles anunciando que el Real Decreto 16/2012 del Estado Español asegura SIEMPRE la atención a las urgencias, y a las embarazadas o menores de edad.

Desde la PASUCat hemos detectado en los CAPs y Hospitales catalanes carteles que son  auténticas herramientas de disuasión para quienes no poseen una tarjeta sanitaria en vigor . Funcionan como mensajes determinantes cuando una persona a quien han sustraído sus derechos, o cree que se los han negado, debe pedir asistencia médica.

Necesitamos tu ayuda para denunciar la existencia de carteles disuasorios en los centros sanitarios públicos
Carteles con mensajes como:
- Se reclamará el pago por la prestación de asistencia sanitaria de Urgencias 
- Las personas sin Tarjeta Sanitaria han de pagar la asistencia recibida en Urgencias
- No se dará visita sin la Tarjeta Sanitaria
- Es obligatorio presentar la Tarjeta Sanitaria para cualquier trámite

Si encuentras un cartel como éstos o similares en tu centro sanitario, hazle una foto, y nos la envias con el nombre del centro sanitario y la fecha de la foto a lapasucat@gmail.com

Aquí tienes algunos ejemplos de los "Carteles del Apartheid"





Con tu colaboración haremos una campaña de denuncia pública y exigiremos a las autoridades sanitarias su retirada

Ayúdanos a luchar contra los carteles del Apartheid Sanitario. 

Juntos recuperaremos la Sanidad Universal.

divendres, 11 d’octubre del 2013

Los barrios de Barcelona se organizan contra el #ApartheidSanitario

Tras los exitosos encuentros con entidades en Sants y la charla-taller en Sant Andreu, más barrios de Barcelona han programado encuentros con las entidades y personas interesadas en unirse a la campaña de grupos de acompañamiento y desobediencia al apartheid sanitario.
El Martes 15 de Octubre  a las 20:00 en la Flor de Maig Carrer Dr Trueta 195  l'Assemblea social del Poblenou convoca a las personas y entidades interesadas para organizar el acompañamiento a las personas sin Tarjeta Sanitaria del barrio, especialmente a las personas desalojadas de las naves de Poble Nou a las que ya estan acompañando para los tramites del permiso de residencia.
El grupo de Acompañamiento del Eixample organiza un encuentro el Sabado  19 a las 11.00 h en Ateneu Popular del Eixample, en  Passatge Conrradi (cruce entre Roselló/Sicilia)
El grupo de acompañamiento de Guinardó-Can Baró-Carmel-Nou Barris junto al Observatori Social Guinardó-Can Baró organiza una charla-taller el lunes 21 de Octubre a las 19.00 horas en el Mas Guinardó, en la plaça  Salvador Riera.

Os pedimos la maxima difusión de estos encuentros.
Si quereis organizar un grupo de acompañamiento en vuestro barrio o población podeis escribirnos a josi.sanitatuniversal@gmail.com y nos pondremos en contacto para prepararlo.

Puedes encontrar más informacion sobre los grupos de acompañamiento en:
 http://sanitatxtothom.blogspot.com.es/grupsacompanyament





Salut para tots i totes.

dijous, 3 d’octubre del 2013

dimecres, 2 d’octubre del 2013

Xerrada informativa sobre exclusió sanitària i grups d’acompanyament al CSO La Gordissima

Publicat per lagordissima.wordpress.com

El passat 13 Juliol va tenir lloc la primera trobada de grups d’acompanyament per evitar l’exclusió sanitària.

La Sanitat pública no està garantida per a tota la ciutadania i es continuen organitzant grups d’acompanyament per persones i col.lectius exclosos, convocant-se xerrades informatives…
Una d’aquestes xerrades serà el dilluns 7 d’octubre a les 20:30h al CSO La Gordíssima. Es parlarà de l’exclusió en el sistema sanitari desprès de l’aprovació del reial decret 16/2012, que, entre d’altres conseqüències, ha comportat la mort d’Alpha Pam, víctima de l’exclusió sanitària.

L’assemblea del col·lectiu de ‘Salut entre totes’ del CSO La Gordísima es planteja la creació d’un grup d’acompanyament i han convidat a Jo Sí Sanitat Universal per fer una presentació de la campanya de desobediència endegada.
 
Juntes podem fer força i garantir l’assistència sanitària universal!
 
 ——————————————-
Organitza: Salut entre totxs: http://salutentretotxs.wordpress.com/
 

dilluns, 30 de setembre del 2013

La PASUCat a Facebook

La Plataforma per una Assistència Sanitària Universal a Catalunya ja està a facebook. Segueix-nos i actua contra l'exclusió sanitària!

Ens trobeu fent clic AQUÍ.


Et recordem que també pots sumar-t'hi a twitter. Follow @pasu_cat i lluita per una assistència sanitària per tothom!

dissabte, 31 d’agost del 2013

A Catalunya l’aplicació del Decret Llei 16/2012 segueix posant en risc la salut de les persones



A Catalunya l’aplicació del Decret Llei 16/2012 segueix posant en risc la salut de les persones


L'1 de setembre de 2013 es complirà un any de l’aplicació del Reial Decret Llei 16/2012 de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i la seguretat de les seves prestacions.

La Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya, formada per organitzacions de professionals del món de la salut, entitats i moviments socials de Catalunya, alerta que la lentitud en la resposta als problemes identificats i la mala coordinació entre institucions pot estar produint danys irreparables en la salut de moltes persones .

Les entitats i els grups d’acompanyament que fem seguiment a l’aplicació del Reial Decret-Llei a Catalunya continuem detectant dificultats en l’accés a l’atenció sanitària i mancances institucionals que s’han cronificat en el temps i no es resolen. Tots els casos de vulneració de drets es revisen, però posen en evidència que sempre es tracta de les mateixes tipologies, per tant és evident que no es prenen les mesures estructurals adequades.

Denunciem la inequitat en el territori català de l’aplicació del Reial-Decret per una manca de directrius clares per part del Catsalut. La diversitat de gestió dels serveis que tenim a Catalunya i  de responsables de les àrees sanitàries fan que a Catalunya hi hagi molta diferència en relació als criteris d’obtenció de la targeta sanitària i d’admissió i facturació de l’atenció sanitària, generant incertesa i desconfiança  entre els les persones que precisen d’aquesta atenció.

L’experiència amb les persones que atenem ens mostra que existeix un veritable laberint administratiu que clarament actua com a mesura dissuasòria abans de poder accedir a l’atenció urgent, de les dones embarassades i dels menors d’edat. Aquesta situació no només té impacte a curt termini sinó que es incalculable el dany per la salut global de Catalunya.

La facturació de les urgències i la facturació de les visites a menors i dones embarassades és un fet que constantment hem denunciat i que encara s’està produint a Catalunya i posa en evidència la manca de criteris unificats a tot el territori, així com també la poca voluntat de solucionar aquest problema per part dels seus màxims responsables.

Les entitats catalanes considerem que la salut és un dret universal irrenunciable i que els nostres governs han de garantir l’accés al sistema sanitari públic a tota la població sense distincions. El nostre objectiu és vetllar pel compliment del dret universal de protecció i accés als serveis sanitaris a Catalunya. I considerem que les mesures adoptades pel nostre Govern són insuficients per poder garantir-les.

En aquest sentit també volem manifestar que la Instrucció 10/2012 del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, tot i que es va dictar amb l’objectiu d’ampliar la cobertura sanitària pública de persones que la legislació estatal exclou, segueix generant exclusió i dificultats per poder accedir al dret a la salut a totes les persones que viuen a Catalunya.

Denunciem la poca voluntat dels Ajuntaments catalans de complir la Llei que els obliga a facilitar l’empadronament, incomplint a a més a més la recomanació que recentment va fer el Parlament de Catalunya al respecte.

Volem ressaltar que aquest no és un tema administratiu sinó que és un tema polític, perquè és des dels estaments polítics que es donen les directrius per solucionar, dificultar o alentir el temes cabdals d’un país. Per aquest motiu demanem al Conseller de Salut que ens expliqui quines mesures específiques ha posat en marxa per evitar aquesta inequitat i vulneracions de drets.

En aquest context aquesta plataforma pretén recollir, fer seguiment i denunciar tots els casos de vulneració del dret a la salut que sorgeixin en el marc del sistema català de sanitat pública. Des de la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya fem una crida a les organitzacions i persones a nivell individual per tal que ens facin arribar qualsevol cas de vulneració del dret a la salut del qual tinguin coneixement i els convidem a adherir-se a aquesta plataforma.

Cal que totes i tots sumem les nostres forces i oferim resistència a totes aquelles polítiques que, justificant-se en la crisi econòmica, contribueixen a construir societats cada cop més desiguals i injustes.

diumenge, 14 de juliol del 2013

RECORDEM-HO: L’ATENCIÓ SANITÀRIA ALS MENORS D’EDAT, LES EMBARASSADES I LES VISITES URGENTS ÉS UNIVERSAL I GRATUÏTA

Davant l’allau de desinformació i confusió que hem observat en els darrers mesos entre els ciutadans i ciutadanes i entre els propis treballadors de la sanitat pública catalana sobre la nova normativa en relació a la cobertura sanitària pública de les persones en situació irregular, creiem necessari aclarir alguns punts i informar tots el ciutadans i ciutadanes sobre els seus drets en matèria de salut a Catalunya.

Tal com queda reflectit en el RDL 16/2012, “los extranjeros no registrados ni autorizados como residentes en España, recibirán asistencia sanitaria en las siguientes modalidades:
a) De urgencia por enfermedad grave o accidente, cualquiera que sea su causa, hasta la situación de alta médica.
b) De asistencia al embarazo, parto y postparto.
En todo caso, los extranjeros menores de dieciocho años recibirán asistencia sanitaria en las mismas condiciones que los españoles.”

Per tant, totes les persones en situació administrativa irregular que es trobin en algun d’aquests tres supòsits, tenen dret a una assistència sanitària de cobertura pública i, per tant, totalment gratuïta.
El Catsalut assegura que totes les dones embarassades i els menors d’edat ensituació administrativa irregular, tenen garantida l’assistència sanitària i poden demanar directament la targeta sanitària individual als seus centres d’atenció primària (CAP). 

L’intent de facturar qualsevol activitat assistencial a usuaris o usuàries que es trobin en qualsevol d’aquests tres supòsits suposa una vulneració de la legislació vigent i del dret a la salut dels catalans i catalanes i un clar greuge comparatiu respecte la resta de comunitats autònomes de l’estat espanyol, on l’assistència en aquests casos es considera de cobertura pública i gratuïta.

Per altra banda, tal com indica el RDL 16/21012, l’assistència sanitària queda assegurada en situacions d’urgència fins a la situació d’alta mèdica. Considerem oportú recalcar que l’alta mèdica no necessàriament finalitza en el moment de l’alta de l’hospital o del centre d’urgències on el pacient rep l’atenció inicial, sinó quan té lloc la curació o estabilització de la malaltia urgent per la qual el pacient ha consultat. Després de l’alta del servei d’urgències el pacient pot requerir una continuïtat assistencial a través dels serveis assistencials de l’atenció primària (Centre d’Atenció Primària o altres) que cal garantir en les mateixes condicions. Serà el professional/s responsable/s del pacient qui decideixin el  moment d’alta mèdica.

dilluns, 8 de juliol del 2013

1ª Trobada a Catalunya de Grups d’Acompanyament contra l’Exclusió Sanitària


Després de posar en marxa la campanya de Jo Sí Sanitat Universal a Catalunya, el passat 16 de Juny, convoquem aquesta primera trobada de Grups d’Acompanyament contra l’Exclusió Sanitària a Catalunya

La trobada té un doble objectiu: Conèixer la experiència dels diferents grups que ja estàn funcionant a Catalunya (podeu trobarlos AQUÍ). I presentarem un primer esborrany del Manual per a grups d’acompanyament a Catalunya.

Contra l’Apartheid Sanitari, DESOBEÏM!
grups_13_cat

diumenge, 9 de juny del 2013

Taller: Actúa contra l´exclusió sanitària
El proper 16 de Juny, des del Grup de Treball de Sanitat de les Assamblees de Barris i des del Grup de Defensa de la sanitat Pública, s'organitza la jornada Actúa contra l' exclusió sanitària, a la que es realitzaran tallers sobre grups d'acompanyament i suport a les persones excluides, i sobre la campanya d'objecció per a professionals i usuàries. Si vols participar, el 16 de Juny a les 11 del matí al Pou de la Figuera, Sant Pere més baix num 70. Actúa contra l'exclusió sanitària!




divendres, 19 d’abril del 2013

    NOTA DE PREMSA 19/04/2013

Presentació de la

Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya



Demà, 20 d’abril de 2013, es complirà un any de l’aprovació del Reial Decret Llei 16/2012 de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i la seguretat de les seves prestacions.

Davant la greu vulneració de drets que suposa l’aplicació d’aquest Reial Decret s’ha creat la Plataforma d’Assistència Sanitària Universal de Catalunya, formada per organitzacions de professionals del món de la salut, entitats i moviments socials de Catalunya.

Aquestes entitats considerem que la salut és un dret universal irrenunciable i que els nostres governs han de garantir l’accés al sistema sanitari públic a tota la població sense distincions.  El nostre objectiu és vetllar pel compliment del dret universal de protecció i accés als serveis sanitaris a Catalunya.

En aquest sentit també volem manifestar que la Instrucció 10/2012 del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que es dicta per ampliar la cobertura sanitària pública de persones que la legislació estatal exclou, tampoc garanteix el dret a la salut a totes les persones que viuen a Catalunya.

Aquestes noves normatives, tan a nivell estatal com autonòmic, esdevenen nous models d’atenció sanitària que atempten contra la salut com a dret fonamental.

En aquest context aquesta plataforma pretén recollir, fer seguiment i denunciar tots els casos de vulneració del dret a la salut que sorgeixin en el marc del sistema català de sanitat pública. Des de la Plataforma d’Assistència Sanitària Universal de Catalunya fem una crida a les organitzacions i persones a nivell individual per tal que ens facin arribar qualsevol cas de vulneració del dret a la salut del que tinguin coneixement i els convidem a adherir-se a aquesta plataforma.

Cal que totes i tots sumem les nostres forces i oferim resistència a totes aquelles polítiques que, justificant-se en la crisi econòmica, contribueixen a construir societats cada cop més desiguals i injustes.

Contacta amb nosaltres a observatori.sanitat.universal@gmail.com

Les entitats que formen part de la Plataforma d’Assistència Sanitària Universal de Catalunya actualment són:

Associació de Professionals de l’Estrangeria
Associació de Dones Musulmanes a Catalunya
Associació Papers i Drets per a totes i tots
Comitè 1r de Desembre
Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB)
Forn de Teatre Pa’tothom
Fòrum Català d’atenció Primària (FOCAP)
Fundació Migrastudium
Fundación Secretariado Gitano
Grup de Treball Defensa Sanitat Pública 15M-Barcelona
Metges del Món Catalunya
Projecte dels Noms-Hispanosida
Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta
SOS Racisme Catalunya
Sant Hilari Sempre Obert
Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic)
Comissió de Justícia i Salut (Justícia i Pau)

dissabte, 2 de febrer del 2013

AJUDA'NS A DETECTAR CASOS ON S'ESTIGUI VULNERANT L'ACCÉS A LA SANITAT PÚBLICA als ciutadans després de l'aplicació del RD 16/2012

Necessitem la teva ajuda!!!

 (más abajo en castellano)


Tant si ets ciutadà com professional sanitari, necessitem la teva ajuda. 

Si has detectat o has estat testimoni d'alguna situació que creus que pot estar vulnerant l'accés a la sanitat pública de les persones que han deixat de considerar-se "assegurades" pel Sistema Nacional de Salut (per exemple immigrants en situació irregular, joves majors de 26 anys que no hagin cotitzat, etc.), necessitem que ens ho facis saber!! 
No podem deixar que aquestes situacions continuïn passant.

Pots respondre a aquest qüestionari o bé enviar-nos un correu a:
observatori.sanitat.universal@gmail.com. Us demanarem informació sobre la incidència o problema que heu detectat, on l'heu detectat (en quin centre) i quines creieu que n'han estat les causes. 

Si tens dubtes sobre la normativa i la reglamentació pel que fa a l'accés a la sanitat pública dels immigrants en situació irregular i de les persones que han deixat de considerar-se "assegurades" després del RD 16/2012, pots consultar la informació i els enllaços que consten a la pestanya d'"Antecedents".

¡¡¡ Necesitamos tu ayuda!!!

Tanto si eres ciudadano/a como profesional sanitario/a necesitamos tu ayuda.

Si has detectado o has sido testigo de alguna situación que crees que puede estar vulnerando el acceso a la sanidad pública de las personas que han dejado de considerarse "aseguradas" por el Sistema Nacional de Salud (por ejemplo inmigrantes en situación irregular, jóvenes mayores de 26 años que no hayan cotizado, etc.). ¡¡Necesitamos que nos lo hagas saber!! No podemos dejar que estas situaciones continuen sucediendo.

 
Puedes responder a este cuestionario o o enviarnos un correo a observatori.sanitat.universal@gmail.com.  Os pediremos información sobre la incidencia o problema que habeis detectado, donde lo habeis detectado (en qué centro) y cuales creeis que han estado las causas.  

 
Si tienes dudas sobre la normativa y la reglamentación en cuanto al acceso a la sanidad pública y la reglamentación en cuánto al acceso a la sanidad pública de los inmigrantes en situación irregular y de las personas que han dejado de considerarse "aseguradas" después del RD 16/2012 puedes consultar la información y los enlaces que constan en la pestaña "Antecedents".