dilluns, 31 d’agost del 2020

DENEGACIÓ DE LA TARGETA SANITÀRIA A UNA CIUTADANA DE LA UNIÓ EUROPEA EMPADRONADA A CATALUNYA

Després de 5 anys, encara estem pendents que tots els centres catalans acompleixin adequadament la normativa per tramitar les targetes sanitàries a les persones empadronades a Catalunya.


La setmana passada, al CAP Pare Claret de Barcelona es van negar a tramitar la TSI a una dona romanesa empadronada al municipi i li demanava documents innecesaris per accedir-hi al dret. Tot seguit us compartim el relat dels fets redactat per la parella. 

 

 

Les atencions rebudes -en quatre dies diferents- per la Srta. Claudia no són ajustades a la legislació vigent -la Llei catalana 9/2017, de 27 de juny del 2017, "d'universalització de l'assistència sanitària amb càrrec a fons públics mitjançant el Servei Català de la Salut" que reconeix que les persones que es troben empadronades a Catalunya tenen dret a la sol·licitud de la TSI des del mateix moment de l'empadronament. Per a persones de la Unió Europea se sol·licita el Certificat acreditatiu que no procedeix l'exportació del dret a la prestació d'assistència sanitària, emès per la institució de la Seguretat Social competent al país de procedència. Però, des de l'any 2015, el CatSalut NO exigeix aquest certificat a ciutadans/es de Romania i Bulgària per les dificultats que tenen per aconseguir-lo al seu Consolat. Essent la Srta. Claudia de Romania, aquest certificat no s'hauria d'exigir. En tot cas, no procedeix mai la demanda de la TSE per a la tramitació de la TSI per a cap ciutadà de la Unió Europea.

En el dia 21 d'Agost des de la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya (PASUCAT) vam trucar al CAP Pare Claret i vam parlar amb la directora adjunta del centre, que es va comprometre a tramitar la TSI de la Srta. Claudia ajustant-se a la legislació vigent des de fa 5 anys. Tot i així, argumenten desconeixença respecte a les excepcions relatives als ciutadans europeus de Romania i Bulgaria i ens informen que per a la tramitació de la TSI a ciutadans europeus "sempre han demanat la Targeta Sanitària Europea, o bé el Certificat acreditatiu que no procedeix l'exportació del dret a la prestació d'assistència sanitària, emès per la institució de la Seguretat Social competent al país de procedència" 

 

Davant aquestes circumstàncies, sol·licitem que des del Departament de Salut, el CatSalut i la Direcció del CAP Pare Claret de Barcelona es prenguin les mesures que siguin necessàries per a corregir les anomalies detectades en l'aplicació dels protocols vigents en la tramitació de la TSI a les persones empadronades a Catalunya. És necessari informar i formar adequadament als centres sanitaris per tal que situacions com aquesta no es repeteixin més.

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada