dimecres, 31 de juliol del 2019

Exclusión sanitaria un año después del Real Decreto 7/2018

Organizaciones sociales exigen una nueva regulación que recupere el derecho a la salud de todas las personas

·      Embarazadas, menores y solicitantes de asilo sin derecho a ser atendidos en el Sistema Nacional de Salud, apoyadas por organizaciones de salud y derechos humanos, llevan a cabo un acto de protesta frente al Ministerio de Sanidad


Madrid, 31 de julio de 2019.- Un año después de la entrada en vigor del Real Decreto-Ley 7/2018 sobre acceso universal al Sistema Nacional de Salud, organizaciones de la sociedad civil exigen de manera urgente al Gobierno de España una nueva regulación integral y garantista que sitúe en el centro de las políticas el derecho a la salud y garantice el acceso al sistema sanitario en condiciones de igualdad a todas las personas que viven en España, sin distinción alguna.

Amnistía Internacional, la Red de Denuncia y Resistencia al RDL 16/2012 (REDER) -integrada por más de 300 organizaciones y entre las que está Médicos del Mundo- y Yo SÍ Sanidad Universal manifiestan una profunda preocupación ante la actual exclusión sanitaria que viven cientos de personas migrantes en España a pesar de que hace un año el Gobierno anunciara que el país recuperaba el acceso universal al Sistema Nacional de Salud.

Por ello, las organizaciones se han concentrado esta mañana frente al Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social para protestar por esta situación mediante la construcción de un muro que representa las dificultades a las que muchas personas tienen que enfrentarse día a día. Varias personas que han sufrido la exclusión del Sistema de Salud han compartido sus testimonios y finalmente han derribado el muro.


dilluns, 22 de juliol del 2019

Campanya per l’avortament universal a Catalunya

Ens unim per a denunciar la vulneració i negació del dret a l’atenció sanitària de les persones migradesNi el Reial Decret/Llei estatal, ni la llei catalana d’universalització de la salut contemplen l’atenció sanitària per a les dones i persones embarassades – tant per als qui decideixin continuar-ho com per a aquelles que decideixin interrompre-ho – ni dels menors d’edat, que no disposi de la targeta sanitària del Sistema Nacional de Salut. 
La situació és particularment greu per aquelles dones i persones gestants que desitgin la interrupció voluntària de l’embaràs, ja que la mateixa s’estableix dins d’un límit mèdic i legal de setmanes de gestació per a dur-lo a terme. A la llei tan sols es presenta un apartat en el que refereix a l’atenció a “casos d’urgència”, quedant a lliure interpretació la possibilitat d’atendre o no als casos que aquí manifestem. Així, dones i persones embarassades juntament amb els menors d’edat, sense targeta sanitària, són exclosos per la legislació del dret a la salut. 
Es tracta d’un buit legal -comunicat en diverses ocasions a les autoritats corresponents – que pot comportar a conseqüències greus per a la població esmentada. Una vulneració de drets, entre tantes altres, que se suma a la preocupant llista de persones en situació administrativa irregular i que tampoc posseeixen accés a la sanitat a causa de criteris excloents i discriminatoris actualment existents
És per això que les organitzacions signants fem una crida a altres organitzacions, moviments socials, associacions, entitats, sindicats, col·lectius i individus a adherir-se a la següent carta de reivindicacions dirigida a les autoritats pertinents. Ho fem com a primer pas per a exigir una resposta urgent a aquestes demandes, i en el camí i la lluita per una salut que sigui veritablement pública, universal, de qualitat i amb una perspectiva integral i de gènere.

Descarrega comunicat en català




dimarts, 9 de juliol del 2019

Valoración de las Recomendaciones a las CCAA para la implementación del Real Decreto-Ley 7/2018

Tras la publicación de este documento de recomendaciones por parte del Ministerio, es esperable que las CCAA que aún no lo han hecho elaboren sus propias instrucciones en aplicación del RDL 7/2018 en sus territorios. El Gobierno de Pedro Sánchez no sólo ha perdido la oportunidad de mejorar la fallida ley de universalidad de la que tan orgulloso se siente, sino que abandona definitivamente a miles de personas a su suerte.

Descarga la valoración en .pdf pinchando aquí

La exclusión sanitaria que comenzó en 2012 sigue más que vigente con el RDL 7/2018 del PSOE, a pesar de su título, que sugería una vuelta a la universalidad de nuestro sistema sanitario. Durante meses, Yo Sí Sanidad Universal advirtió al gobierno y a todos los partidos interesados que la redacción de la norma mantenía, y en algunos casos profundizaba, la exclusión sanitaria. Durante los 10 meses que lleva en vigor esta ley, los cambios detectados han sido a peor: han aumentado las restricciones de acceso al sistema sanitario de forma grave.

Las organizaciones sociales que hicimos aportaciones a la ley y al documento de recomendaciones hemos comprobado con indignación que ninguna de ellas se ha tenido en cuenta en la redacción final. Durante las reuniones con el Ministerio de Sanidad, los portavoces del mismo insistían en que los posibles huecos que dejaba la ley se solucionarían con este documento de recomendaciones. Muy al contrario, el documento definitivo que se ha publicado el 1 de julio de 2019 es aún más restrictivo que el decreto 7/2018.

El documento de recomendaciones tiene 12 páginas en las que se desarrolla un procedimiento complejo y burocrático, para el que hay que cumplir requisitos que van a dificultar la asistencia de múltiples colectivos y a dejar fuera del sistema a otros tantos que, paradójicamente, venían siendo atendidos incluso con el decreto de exclusión sanitaria de 2012. Los enumeramos a continuación.

diumenge, 7 de juliol del 2019

Juntes pel dret universal a l'avortament lliure, segur i gratuït

La PASUCat s'uneix a entitats feministes per reclamar el dret universal a l'atenció a Catalunya de tots els menors de 18 anys, així com l’atenció a totes les persones embarassades que són a Catalunya estiguin o no empadronades, durant l'embaràs, el part, el postpart i la interrupció voluntària de l'embaràs.

La proposta ha estat registrada durant la Consulta pública prèvia sobre el Decret que desplega el reglament de  la Llei d'universalització de l'assistència sanitària (llei catalana 9/2017) 

Us demanem que doneu suport a aquesta proposta per acabar amb l'exclusió de menors i embarassades a Catalunya, i per garantir un avortament lliure, segur i gratuït.  Només cal registrar-se com usuari a la web participa.gencat.cat i donar suport a la nostra proposta al següent enllaç:

https://participa.gencat.cat/processes/Llei9-2017/f/2571/proposals/75850


Aquesta iniciativa ha estat proposada per:

- l’Associació pels Drets Sexuals i Reproductius
- Xarxa de Dones per la Salut
- Marea Verde de Barcelona
- Mujeres pa’lante;
- Mika, associació de sororitat internacionalista
- la plataforma PASUCat
- la Red de Migración, Género y Desarrollo.

dijous, 4 de juliol del 2019

Doneu suport a les nostres propostes per una Sanitat Universal a Catalunya

El Decret que desenvolupa la llei 9/2017 ha d'assegurar una veritable Sanitat Universal a Catalunya

La Plataforma PASUCat ha presentat les seves recomanacions i propostes pel Decret del Govern que desenvolupa la llei catalana 9/2007 d'universalització de l'assistència sanitària a Catalunya.

Us demanem que doneu suport a les propostes de la PASUCat. Només cal registrar-se com usuari a la web  participa.gencat.cat i donar suport a la nostra proposta al següent enllaç:


Fa poc dies la PASUCat va denunciar  el retard de dos anys en el desplegament de llei catalana, i que el Govern hagi escollit desplegar la llei mitjançant un decret, que té més rang jurídic, però el tràmit és més lent. Nosaltres hauríem volgut una instrucció immediata perquè tot hagués sigut més ràpid” Podeu llegir l'article a l'enllaç: https://www.elperiodico.cat/ca/sanitat/20190606/dos-anys-de-retard-en-el-desplegament-de-la-llei-catalana-de-sanitat-universal-7492378



Creiem que aquest nou decret proposat pel Govern de la Generalitat no garanteix la universalització de la sanitat, ja que manté dificultats per accedir a l'atenció sanitària. Per això hem fet un seguit de recomanacions per millorar la proposta del Decret.

Les recomanacions de la PASUCat se centren en els requisits perquè les persones no empadronades puguin obtenir la targeta sanitària, en concret, els terminis i criteris per acreditar l'arrelament.

També proposem mesures per evitar el cobrament de les urgències a les persones sense recursos econòmics.

Recomanem que el Decret garanteixi l’assistència sanitària de tots els menors de 18 anys i de totes les dones embarassades que són a Catalunya.

A més, afegim recomanacions en matèria de campanyes informatives, en formació del personal administratiu i sanitari i en la recollida de dades estadístiques